T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AKSARAY / MERKEZ - Özel İdare Ortaokulu

Derslerimiz Çok Neşeli (Asit Baz)

Limon suyu ekşidir. Elimizi yıkamak için kullandığımız sabun ise kaygandır. Bu maddeler sırasıyla asit ve baz olarak sınıflandırılır. Peki, asit ve baz nedir? Okulumuzda öğrendik.

Asitlerin ve Bazların Özellikleri Özellikleri

  • Asitlerin tadı ekşidir.
  • Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir.
  • Asitler bazlarla tepkimeye girdiğinde sonuçta tuz bileşiği ve su oluşur.
  • Bazlar kayganlık hissi verir. 

pH Skalası Nedir?

Asitlik derecesi ise pH değeri ile ölçülür. pH değeri 7’nin altında olan çözeltiler asidik, 7’nin üzerinde olan çözeltiler bazik olarak tanımlanır. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür.

pH Skalası

PytyCzech / iStock

pH, çözeltinin birim hacmindeki artı yüklü hidrojen iyonlarının mol sayısının logaritmasının eksi değeri alınarak hesaplanır. Bir çözeltinin asidik mi, bazik mi olduğu suya göre kıyaslanarak belirlenir. Bu nedenle saf suyun pH değeri 7’ye eşittir yani su nötr bir çözeltidir.

pH=7 Değeri Neden Nötr Kabul Edilir?

Saf su iyonlaşarak artı yüklü hidrojen iyonlarına ve eksi yüklü hidroksil iyonlarına ayrışır.

Suyun iyonlaşması

Ancak su moleküllerinin çok küçük bir kısmı ayrışır. Örneğin bir litre suda 1x10-7 mol artı yüklü hidrojen iyonu ve 1x10-7 mol eksi yüklü hidroksil iyonu bulunur. pH değerini hesaplamak için kullanılan formülde hidrojen iyonu derişimi yerine bu değeri koyarak hesaplama yaparsanız pH değerinin 7 olduğunu görebilirsiniz.

Kuvvetli Asit ve Kuvvetli Baz Nedir?

Kuvvetli asitler suda neredeyse tamamen iyonlaşan asitlerdir. Sülfürik asit (H2SO4), hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3), perklorik asit (HClO4) en yaygın bilinen kuvvetli asitlerden bazılarıdır.

Kuvvetli bazlar suda neredeyse tamamen iyonlaşan bazlardır. Sodyum hidroksit en bilinen kuvvetli bazdır.

Zayıf Asit ve Zayıf Baz Nedir?

Zayıf asitler suda kısmen iyonlaşan asitlerdir. Bu nedenle suda çözündüklerinde çözeltiye verdikleri artı yüklü hidrojen iyonu (H3O+) miktarı düşüktür. Sirke asiti olarak bilinen asetik asit, karıncaların ısırdıkları yerin acımasına neden olan formik asit, gazlı içeceklerde bulunan karbonik asit, portakala ekşi tadını veren sitrik asit en bilinen zayıf asitlerden bazılarıdır.

Zayıf bazlar suda kısmen iyonlaşan bazlardır. Bu nedenle suda çözündüklerinde çözeltiye verdikleri eksi yüklü hidroksil (OH-) iyonu miktarı düşüktür. Amonyak en yaygın bilinen zayıf bazlardan biridir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.04.2023 - Güncelleme: 29.04.2023 12:20 - Görüntülenme: 451
Kaynak: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/asitvebaznedir
  Beğen | 3  kişi beğendi